مقالات

بازرسی جوش چیست؟

از آنجایی که هر روش تولیدی در صنعت نیاز به بازرسی یا کنترل کیفیت دارد، جوشکاری نیز از این قاعده پیروی می کند با این تفاوت که کنترل کیفیت جوش معمولا نیاز به دقت بیشتر داشته و در آن از تست های مختلفی استفاده خواهد شد. زیرا در جوشکاری (به علت حساس بودن این روش) احتمال بوجود آمدن عیوب بسیار بیشتر از سایر روش ها است و نیاز به مراقبت و کنترل ویژه ای خواهد داشت.

 

البته با روش های جدید و اتوماتیک جوشکاری این ضعف کمتر شده و احتمال بوجود آمدن عیوب بسیار کاهش یافته است ولی به هر حال جوشکاری سنتی (مانند جوش دستی با الکترود روپوش دار)  که هنوز در صنایع مختلف کاربرد فراوانی دارد، نیاز فراوانی به مراقبت و کنترل کیفی خواهد داشت.

 

با پیشرفته شدن و گسترش صنایع جوشکاری، صنعت بازرسی جوش نیز دچار تحول و رشد فراوان شده است و در زمینه های مختلف گسترش بسیار زیادی پیدا نموده است.

 

این عامل باعث بوجود آمدن رشته های مختلف تخصصی جوش در دانشگاه ها و آموزشگاه های فنی و مهندسی شده که در حال حاضر بیش از هزار دوره آموزشی در زمینه بازرسی جوش و کنترل کیفیت جوش وجود دارد و همچنین بیش از صدها رشته تخصصی دانشگاهی در زمینه بازرسی جوش در دنیا بوجود آمده است.

بازرسی جوش برای هر محصول بر مبنای دستورالعمل بازرسی یا برنامه بازرسی جوش یا ITP که معمولا توسط واحد تضمین کیفیت یا QA تهیه می گردد انجام می شود.

 

رادیوگرافی صنعتی

تست پرتونگاری صنعتی یکی از پر کاربردترین روش های مؤثر جهت ردیابی عیوب داخلی در مواد مختلف بوده و بصورت ویژه ای بمنظور تضمین کیفیت قطعات جوشکاری شده، ریخته گری شده و آهنگری شده استفاده می شود و این شرکت مجهز به پیشرفته ترین تجهیزات مانند X-ray Directional & X-ray Crawler در این زمینه می¬باشد.

 

UT

تست آلتراسونیک

تست فراصوتی یکی دیگر از روش های تست های غیر مخرب می باشد که عمدتاً جهت تشخیص عیوب داخلی مواد ، قطعات و سازه ها استفاده می گردد و بطور معمول جهت بازرسی قطعات تولیدی به روش های ریخته¬گری ، نورد ، فورج ، ورق های نازک ، انواع جوش های نفوذی و اندازه گیری میزان کاهش ضخامت لوله ها و مخازن استفاد می شود.

 

PT

تست مایعات نافذ

به آن تست رنگ های نافذ نیز گفته می شود، مطمئن ترین روش جهت یافتن عیوب و ناپیوستگی هایی است که به سطح قطعه راه یافته اند. این روش به صورت گسترده ای به منظور تست کلیه مواد فلزی و غیر فلزی، مغناطیسی و غیر مغناطیسی که سطوح غیر متخلخلی دارند به کار می رود.

 

MT

تست ذرات مغتاطیسی

جهت بررسی عیوب سطحی و زیرسطحی کاربرد فراوان دارد، در این روش ذرات آهن برروی ماده‌ای با خاصیت آهنربایی ریخته شده و میدان مغناطیسی در آن القا می‌شود. درصورت وجود خراش یا ترک در محل عیب قطب‌های مغناطیسی تشکیل می‌شود که باعث جذب ذرات آهن شده و در نتیجه وجود عیب را می‌توان از تجمع ذرات آهن تشخیص داد.

 

VT

تست بازرسی چشمی

این روش نیازمند وجود نور کافی بر روی سطح قطعه و دید مناسب بازرس است و بیشترین تأثیر را بر کیفیت قطعات خواهد داشت و نیازمند آموزشهای زیادی نظیر داشتن اطلاعات در مورد محصول و فرآیندهای تولید آن و محدوده پذیرش عیوب بوده و امکانات مختص خود را نیز داراست .

 

HT

تست هیدرواستاتیک

این روش یکی از مهمترین مواردی می باشد که در بازرسی مخازن تحت فشار اجرا می شود.

 

این ITP بعنوان یکی از دستورالعمل های ساخت یا اجرا مورد استفاده قرار می گیرد، که شامل کلیه مراحل و آزمایشات بازرسی جوش مورد نیاز برای کنترل کیفی محصول می باشد بنابراین کلیه بازرسی های جوش بایستی طبق این دستورالعمل انجام شود.