مقالات

جوشکاری (به انگلیسی: Welding) یکی از روش‌های تولید می‌باشد. هدف آن اتصال دائمی مواد مهندسی (فلز، سرامیک، پلیمر، کامپوزیت) به‌یکدیگر است؛ به‌گونه‌ای که خواص اتصال برابر با خواص مادهٔ پایه باشد.جوشکاری عبارت است از فرایند اتصال دو قطعه فلزی که در نتیجه نفوذ اتم های قطعه جوشکاری شده به درون منطقه اتصال یا منطقه جوش به وجود آمده است.
جوشکاری همچنین یکی از فرایندهای اتصال دائمی قطعات (فلزی یا غیرفلزی)، به روش ذوبی یا غیر ذوبی، با به کارگیری یا بدون بکارگیری فشار، با استفاده یا بدون استفاده از ماده پرکننده می‌باشد. فرایندهای جوشکاری به دو دسته اصلی تقسیم می‌شوند: فرایندهای جوشکاری ذوبی و فرایندهای جوشکاری غیر ذوبی.

گروههای مختلف جوشکاری
    لحیم کاری
    جوشکاری فشاری و پرسی
    جوشکاری ذوبی
    جوشکاری زرد
چون مواد و فلزات تشکیل‌دهنده و جوش‌دهنده و گیرنده از لحاظ متالوژیکی بایستی دارای خصوصیات مناسب باشند، بنابراین جوشکاری از لحاظ متالوژیکی بایستی مورد توجه قرار گیرد که آیا قابلیت متالوژی و فیزیکی جوشکاری دو قطعه مشخص است؟ پس از قابلیت متالوژی ، آیا قطعه ای را که ایجاد می‌کنیم، از لحاظ مکانیکی قابل کاربرد و سالم است؟
آیا می‌توانیم امکانات و وسائل برای نیازها و شرایط مخصوص این جوشکاری ، مثلاً گاز و دستگاه را ایجاد نمائیم و بر فرض ، ایجاد نیرو در درجه حرارت بالا یا ضربه زدن در درجه حرارت پایین ممکن باشد؟ زیرا استانداردهای مکانیکی و مهندسی و صنعتی جوشکاری باید در تمام این موارد رعایت شود تا جوش بدون شکستگی و تخلخل و یا نفوذ سرباره و غیره انجام گیرد.
تکرار می‌شود در جوشکاری تخصصی و اصولاً تمام انواع جوش ، قابلیت جوش خوردن فلزات را باید دقیقاً دانست. در مورد مواد واسطه و الکترود و پودر جوش ، باید دقت کافی نمود. محیط لازم قبل و در حین جوشکاری و پس از جوشکاری را مثلاً در مورد چدن ، باید بوجود آورد.
گازهای دستگاههای مناسب و انتخاب فلزات مناسب از لحاظ ذوب در کوره ذوب آهن و بعد در حین جوشکاری از لحاظ جلوگیری از صدمه گاز - آتش و مشعل و برق و هوای محیط و وضعیت جسمانی و زندگی جوشکار ، خود نکات اساسی دیگر هستند که مشکلات جوشکاری می‌باشند.کار جوشکار برش دادن، شکل دادن و متصل کردن قطعات فلزی با روش های مختلف جوشکاری در صنایع گوناگون مانند ساخت و مهندسی، حمل و نقل، هوا فضا، نفت و گاز و … است. او همچنین ماشین آلات و قطعات بخش های تولیدی را تعمیر می کند.از جمله مهمترین این تجهیزات آزمایشگاهی، می توان به  دستگاهها و امکانات جوشکاری زیرپودری، جوشکاری اکسی استیلن، جوشکاری مقاومتی نقطه ای و نواری، جوشکاری MAG/MIG و جوشکاری TIG اشاره کرد. تا کنون در این واحد ده ها پروژه تحقیقاتی-صنعتی انجام شده است که بعضی از آنها بصورت نیمه صنعتی و صنعتی ادامه یافته است.
از جمله بررسی هایی که با استفاده از امکانات این آزمایشگاه در رابطه با طرحهای صنعتی و یا تحقیقاتی انجام می گیرد عبارتند از:
    بررسی خواص کششی، ضربه پذیری و انعطاف پذیری جوش مطابق با استانداردها
    تست الکترود و آزمایشات مربوطه مطابق استاندارد
    تهیه دستورالعمل جوشکاری و تایید آن و گواهی جوشکاری
    بهینه کردن شرایط جوشکاری برای فلزات و آلیاژهای مختلف
    تحقیقات در مورد فرایندهای جوشکاری پیشرفته

جوشكاري با قوس الکتريکي
يکي از متداول ترين روشهاي اتصال قطعات کار مي باشد، ايجاد قوس الکتريکي عبارت از جريان مداوم الكترون بين دو الکترود و يا الکترود و يا الکترود و کار بوده که در نتيجه آن حرارت توليد مي شود. بايد توجه داشت که براي برقراري قوس الکتريک بين دو الکترود و يا کار و الکترود وجود هوا و يا يک گاز هادي ضروري است. بطوريکه در شرايط معمولي نمي توان در خلاء جوشكاري نمود.

انواع فرآیند های جوشکاری
1-      فرآیندهای جوشکاری قوس الکتریکی
الف) جوشکاری قوس با گاز محافظ : جوشکاری گازی – الکترود دستی SMAW
ب) جوشکاری قوس – الکترود تنگستن و گاز محافظ خنثی : TIG
ت) فرآیند های جوشکاری قوس – الکترود مصرفی با گاز محافظ : GMAW
ث) فرآیند جوشکاری قوس پلاسما

2-   فرآیند های جوشکاری مقاومتی :
الف) جوشکاری مقاومتی نقطه ای
ب) جوشکاری مقاومتی سر به سر
پ) جوشکاری مقاومتی غلطکی یا نوری

3-       فرآیند های جوشکاری حرارتی – شیمیایی
الف) جوشکاری با گاز و شعله
ب) جوشکاری ترمیت

4-       جوشکاری اصطکاکی

5-       جوشکاری فشاری سرد

6-       جوشکاری آهنگری

7-       جوشکاری انفجاری

8-      جوشکاری زیر آب :
الف) جوشکاری زیر آب مرطوب
ب) جوشکاری زیر آب خشک