مقالات

تست راديوگرافي صنعتي(RT) يکي از پرکاربردترين روشهاي تستهاي غير مخرب (NDT)براي رديابي عيوب داخلي مثل حفره هاي گازي مي باشد.عيوب صفحه اي نيز مي توانند با جهت گيري مناسب توسط راديوگرافي رديابي شوند اين روش همچنين براي پيدا کردن تغييرات ترکيب در مواد، ضخامت سنجي، تعيين محل قطعات اضافي يا معيوب که در داخل دستگاهها وجود دارند و از ديد پنهان مي باشند استفاده شوند مزيت اوليه استفاده از پرتوهاي يونيزه کننده در NDT اين حقيقت مي باشد که مي توان با استفاده از اين پرتوها در اجسام با اشکال مختلف و اندازه هاي ميکروني قطعات الکترونيکي استفاده کرد. در بازرسی RT از اشعه ایکس یا گاما برای پرتونگاری استفاده می شود. پرتو به جسم تابیده می شود وبه علت طول موج کم اشعه ها جذب قطعه می شودمواردی که رادیوگرافی صنعتی را از برخی دیگر مشاغل پرتوی متمایز می‌کند شرایط کاری سخت چون کار در فضاهای محدود، درجه حرارت بسیار بالا یا هوای بسیار سرد، کار در نیمه‌های شب، کار روی سکوهای دریا، در اعماق آب‌ها و… است. از سوی دیگر بهره گرفتن از منابع ایکس و گامای قوی برای داشتن نفوذ کافی در مواد سخت از دیگر تفاوت‌ها است که در صورت عدم تجربه و علم کافی، اثرات زیان‌بار این پرتوها را تشدید می‌کند. بدیهی است کار با منابع پرتوی قوی در چنین شرایط نامطلوبی امکان رعایت اصول حفاظت در برابر اشعه و نکات ایمنی را جهت نگهداشتن پرتوگیری به هر چه کمتر منطقی دست یافتنی (As Low As Reasonable Achievable ) برای پرتوکاران مشکل می‌سازد (Optimization)..

کی از روشهای مهم و کاربردی تست های غیر مخرب است که برای شناسائی عیوب داخلی اعم از فلزی و یا غیر فلزی به کار می رود.در این روش از پرتوهای ایکس و گاما به دلیل داشتن طول موج های بسیارکوتاه استفاده می گردد که دارای انرژی بسیار بالائی بوده و قدرت نفوذ و عبور از درون قطعه را دارند.اساس کار تغییر ضریب جذب و تغییر در میزان اشعه عبوری از قسمت های سالم و معیوب قطعه کار است.وجود هر گونه عیب با چگالی متفاوتی با قطعه همراه است و این عیوب باعث تغییر در میزان اشعه عبوری از قطعه می شوند.با کمک فیلم های رادیو گرافی صنعتی اشعه عبوری از قطعه را می توان ثبت کرد و پس از ظهور فیلم می توان به تفسیر عیوب پرداخت.

از مزایا و محدودیتهای آزمون پرتونگاری می‎توان به موارد زیر اشاره نمود :
     این روش می‎تواند وجود، اندازه و مکان عیب را مشخص کند .
     مدارک را می‎توان بایگانی نمود .
    عیوب با هر اندازه‎ای را نمایش می‎دهد .
     به آماده سازی اولیه زیادی نیاز ندارد .
     هزینه‎های این روش بسیار زیاد است . 
     برای موجودات ضرر دارد . 
     انجام آزمون نیاز به صرف زمان جهت پرتودهی، ظهور، ثبوت و تفسیر دارد .
    نیاز به تخصص بالا دارد . 
    احتمال سوختن و خراب شدن فیلم وجود دارد . 
     قابلیت تشخیص عیب فقط در راستای x   و y   می‎باشد .
به طور کل فیلم یک لایه ژلاتین شفاف است که روی ترکیب نقره کشیده می شود و هر دوی آن ها روی یک صفحه شفاف قابل انعطاف قرار گرفته اند. وجود ترکیب در دو طرف صفحه شفاف (25 میکرون) باعث دو برابر شدن میزان حساسیت اشعه تابیده به ترکیب نقره می شود و سرعت را افزایش می دهد. وقتی که بیشترین مقدار نمایش جزئیات مورد نیاز باشد، از فیلم با پوشش نقره یک طرفه استفاده می کنند سطح مقطع فیلم های صنعتی رادیوگرافی در شکل نشان داده شده است.